Selecţie pentru traducători – Proiectul european CELA

Dezbatere despre statutul și problemele artiștilor din România
14/07/2017
Apel la candidaturi: rezidenţe pentru traducători la Praga sau Brno, 2018
26/09/2017

Între 5 iulie şi 15 august 2017 Cinepub organizează selecţia naţională CELA. Sunt căutaţi trei prozatori români şi cinci traducători din română într-una din limbile autorilor CELA: spaniolă, italiană, olandeză, portugheză. Traducătorii trebuie să facă dovada unei bune cunoaşteri a limbii respective şi a existenţei unor texte traduse profesional în limbile respective

Despre CELA

Cinepub anunţă participarea ca membru-fondator în proiectul european CELA (Creating Emerging Literary Artists), un program de doi ani pentru scriitori și traducători europeni. CELA, susţinut de Programul Creative Europe al UE, demarează în septembrie 2017 şi este un consorţiu care aduce împreună şapte parteneri din şase țări: Booktailors (Portugalia), Cinepub (România), Escuela de Escritores (Madrid/Spania), Huis de Buren şi Passa Porta (Belgia), Pisa Book Festival (Italia) şi Wintertuin (Olanda).

Obiectivul CELA este de a selecta 18 scriitori şi 24 de traducători în curs de afirmare şi de a-i ghida printr-un parcurs intens de workshopuri în diferite ţări şi în direcţii de specializare diverse, pentru a-i pregăti să se afirme în context european, înarmîndu-i cu tehnicile profesionale necesare cuceririi redutei profesionale internaţionale, de obicei închisă noilor veniţi, indiferent de vîrstă. Bref CELA este un hub de networking, profesionalizare şi lobby pentru autorii şi traducătorii care vor să treacă frontierele ţării natale, o mînă întinsă noilor generaţii de profesionişti ai scrisului şi o şansă pentru aceştia de a fi traduşi în şase limbi europene şi prezentaţi în festivaluri internaţionale de profiluri diverse, interdisciplinare.

Scopul pe termen lung al CELA este crearea unei infrastructuri sustenabile de dezvoltare a noilor talente în context multilingvistic şi pluricultural, bazată pe mobilitate transnaţională şi găsirea de noi modalităţi de generare de surse de venit pentru autori integraţi într-un concept european de succes.

Cinepub nu e (doar) un site de cinema, sau (doar) cea mai importantă arhivă legală de filme româneşti online sau (doar) un FVOD la îndemînă, ci o echipă de prieteni, de susţinători entuziaşti, de profesionişti din artele vizuale, cinema şi scris, de cititori şi spectatori celebri sau anonimi, pe scurt o întreagă lume, liberă, creativă, fără graniţe. Toate acestea dar şi absența oportunităţilor reale pentru autorii emergenţi de a se face cunoscuţi, cît şi lipsa pe care cinepub o resimte direct, acut, de traducători profesionişti, de bună calitate şi de înalt nivel filologic, ne-au făcut să ne alăturăm CELA, un proiect unic în miriadele de proiecte culturale europene actuale” a declarat profesorul şi cineastul Lucian Georgescu, fondator cinepub.ro.

Selecţia națională CELA

Între 5 iulie şi 15 august 2017 Cinepub organizează selecţia naţională CELA. Sunt căutaţi trei prozatori români, publicaţi local (în volum propriu sau cel puţin un text publicat într-un volum colectiv) şi cinci traducători din română într-una din limbile autorilor CELA: spaniolă, italiană, olandeză, portugheză – aceştia din urmă trebuie să facă dovada unei bune cunoaşteri a limbii respective şi a existenței unor texte traduse profesional în limbile respective.

Scriitorii aleşi vor putea participa, la alegere, la unul dintre cele cinci workshopuri ale proiectului, cu o durată de două săptămâni:

Pedagogia scrisului creativ la Madrid – Escuela de Escritores – pentru acei scriitori care vor să înveţe predarea scrierii creative;
Despre vizibilitate – la Pisa – în cadrul Pisa Book Fair – pentru cei care vor să afle secretele ”vînzării personale” în festivaluri şi networking de profil;
Transmedia Storytelling – în Olanda, la Wintertuin, pentru cei care vor să experimenteze noi tehnici de scris şi noi modele transformaţionale ale textelor de ficţiune;
Marketing de carte în Portugalia cu BookTailors;
Tehnici de adaptare a prozei scurte într-un scenariu de scurt metraj de ficţiune, la Cinepub, în Bucureşti.

Traducătorii selecţionați vor avea obligativitatea traducerii de texte ale colegilor străini în limba în care s-au specializat şi vor participa la Pisa Book Fair şi alte festivaluri de gen în Olanda şi Belgia. Atît scriitorii cât şi traducătorii vor fi publicaţi într-un preview editorial (chapbook) şi vor fi introduşi, prin texte şi în persoană, în festivaluri de gen europene în cursul anului 2019.

Detalii înscrieri

Aplicanţii români trebuie să trimită pe adresa cela@cinepub.ro, pînă la data limită 15.08.2017, următoarele documente:

Prozatorii – scurtă biografie în română şi engleză; un fragment de text (proză) publicat sau în curs de publicare/căutare de editor, cu o lungime între 5 şi 20 de pagini dactilografiate; o scrisoare de motivaţie a participării şi alegerii unui curs dintre cele cinci prezentate mai sus; referinţa bibliografică a volumelor/textelor publicate în volum, volume colective sau antologii literare; date de contact (email, telefon, adresă)

Traducătorii – scurtă biografie în română şi engleză; un fragment de text (proză) tradus, publicat sau în curs de publicare, cu o lungime între 5 și 20 de pagini dactilografiate; o scrisoare de motivaţie a participării la CELA; referinţe profesionale (atestare, apartenenţă la o asociație, dovezi ale activităţii etc), referinţe bibliografice ale textelor traduse şi publicate (acolo unde este cazul); date de contact (email, telefon, adresă)

Toţi aplicanţii selectaţi trebuie să aibă o Carte de Identitate europeană sau un paşaport valabile şi să fie disponibili în perioada 23-27 septembrie 2017 pentru a participa la cursul introductiv care va avea loc la Passaporta, în Bruxelles. Pentru alte informaţii sau datele cursurilor disponibile, accesaţi www.wintertuin.nl/programma/cela.

Aplicanţii selectaţi vor fi înştiinţaţi via e-mail pînă la data de 04.09.2017 şi le vor fi comunicate detaliile referitoare la agenda finală a cursurilor, datele de participare şi facilităţile de deplasare şi acomodare asigurate de organizatori.

Sursa: Cinepub

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *